33.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Apakah Perbezaan Pelaburan Emas Dan Pelaburan Wang ?

Date:

Share:

Pelaburan emas fizikal adalah melibatkan beli emas ,simpan emas,jual emas dan beli emas semula. Pelaburan wang melibatkan simpanan wang dan wang dilaburkan dalam institusi perbankan dan diuruskan oleh agen tertentu dalam jangkamasa tertentu.Pelaburan wang melibatkan institusi dan pengurus wang atau dana secara tidak langsung dibayar oleh pelabur.Dalam pelaburan emas fizikal melibatkan institusi tertentu dan pengurus pelaburan adalah kita sendiri. Jadi, dalam pelaburan emas kita sudah dapat mengurangkan kos pengurusan dan faedah atau keuntungan kita akan dapat seratus peratus.

Berdagang di CXM DIRECT

Manakah lebih baik antara pelaburan emas dengan pelaburan wang ? perbandingan antara pelaburan emas dengan pelaburan wang,pelaburan emas lebih baik berdasarkan fakta berikut. Apakah sebabnya pelaburan emas lebih baik?

PELABURAN EMAS ADALAH LEBIH BAIK DARI PELABURAN WANG KERANA SEBAB-SEBAB BERIKUT :

1.  Harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.

Purata kenaikkan harga emas adalah 20% – 40% setahun. Harga emas akan sentiasa meningkat selari dengan permintaannya yang semakin meningkat kerana peningkatan populasi manusia dan kegunaannya dalam dunia moden.

2. Emas ialah kekayaan yang sebenarnya . Nilai emas semakin tinggi sedangkan nilai wang semakin rendah.Penyimpan emas tidak perlu takut risiko kehilangan emas,jika disimpan baik-baik. Jika emas menjadi debu sekali pun ia tetap bernilai. Sebab itulah emas adalah kekayaan yang sebenarnya.Wang kertas bukan penyimpan kekayaan yang terbaik kerana nilai wang kertas jatuh di dalam jangka masa panjang .

Kuasa beli wang kertas akan merosot di dalam jangka masa yang panjang. Nilai emas semakin meningkat. Nilai wang kertas semakin menurun.Jadi pilihlah untuk menyimpan emas bukan menyimpan duit.

3. Emas adalah aset yang terunggul. Salah satu keistimewaan emas ialah ia dianggap bernilai oleh seluruh umat manusia .Semua manusia mengenali emas dan merupakan aset yang paling mudah ditukarkan kepada wang kertas.

Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia.

4. Emas tidak boleh dicipta atau ditiru. Salah satu keistimewaan emas ialah ia sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta.

Oleh itu ia tidak boleh dicipta. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa menjadi  logam yang  bernilai.

Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. Kenaikan harga barang yang menggila akan berlaku.

5.  Emas mempunyai banyak kegunaannya dan akan menyebabkan permintaan terhadap emas akan meningkat dan seterusnya harga emas akan terus meningkat.

Emas tulen adalah terlalu lembut untuk kegunaan biasa, oleh itu logam ini ditambahkan kekerasannya dengan mengaloikannya bersama perak dan logam-logam lain. Emas dan pelbagai jenis aloi emas biasanya digunakan dalam pembuatan barangan kemas, duit syiling dan sebagai pertukaran perdagangan dalam banyak negara. Selain itu, emas boleh mengalirkan elektrik dengan amat baik dan tahan hakisan.

Ini menjadikan emas muncul sebagai logam industri penting pada akhir abad ke 20.Kegunaan emas dalam dunia kini yang menyebabkan harganya akan terus meningkat:

Emas memainkan beberapa peranan penting dalam pembuatan komputer, alat komunikasi, kapal angkasa,   enjin pesawat jet, kapal terbang, dan hasil pengeluaran yang lain.

Daya tahan terhadap pengoksidaan membolehkan emas digunakan secara berleluasa dalam pembuatan lapisan nipis elektroplat pada permukaan penyambung elektrik untuk memastikan penyambungan yang baik.

Seperti perak, emas boleh membentuk amalgam keras bersama raksa, dan ini kadang kala digunakan sebagai bahan pengisi gigi.

Emas koloid ialah larutan berwarna berkeamatan tinggi yang kini sedang dikaji di dalam makmal-makmal untuk kegunaan perubatan dan biologi . Ia juga merupakan bentuk yang sering digunakan dalam pengecatan emas pada seramik sebelum seramik dibakar.Asid kloraurik digunakan dalam fotografi untuk memberi ton kepada imej perak.Emas digunakan sebagai bahan penyalutan untuk membolehkan bahan biologi diperhatikan di bawah mikroskop elektron imbasan.

6. Emas adalah Kalis inflasi dan selamat.

Emas adalah kalis inflasi walaupun sesebuah negara berada dalam inflasi, peperangan atau huru hara, harga emas tetap akan meningkat nengikut harga emas dunia. Jika negara luar huru hara atau berlaku peperangan, emas juga akan meningkat selari dengan permintaan emas yang sentiasa meningkat.

Antara Menyimpan dan Melabur? Mana Lebih Untung?

Dua-dua pun buat untung!

Cuma, setakat pengalaman saya, penyimpan emas lebih kaya berbanding pelabur emas!

Penyimpan emas bukan menjadi lebih kaya disebabkan kenaikan harga emas, tetapi disebabkan tabiat seronoknya menyimpan emas walau hanya sikit-sikit lama-lama menjadi bukit simpannya emasnya.

“Skop penggunaan Dinar Emas amat luas kerana ada yang gemar menjadikan dinar emas sebagai koleksi aset yang kalis inflasi. Dinar emas berbentuk syiling juga sebagai medium pertukaran yang sah.”

Pakar ekonomi, Datuk Mohd Salleh Abdul Majid berkata.

“Emas digunakan sebagai alat pertukaran mata wang yang paling selamat sekiranya ketidakstabilan politik dan pasaran tanpa memikirkan kehilangan nilainya dan kuasa beli seperti wang kertas”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

PM Thai harap kebanjiran pelancong dari Malaysia bantu memulihkan kejatuhan matawang Baht

Baht Thailand yang lemah adalah baik untuk eksport manakala kedudukan fiskal dan kewangan kekal kukuh, kata Perdana Menteri Thai.Kelemahan Baht, bagaimanapun, memberi kesan negatif...

Jokowi tiba di Moscow bertemu Putin bagi merayu Rusia memberi laluan eksport gandum yang selamat

Presiden Indonesia Joko Widodo bersama rombongannya tiba di Moscow bagi merayu Vladmir Putin,Presiden Rusia memberi jaminan untuk laluan perdagangan eksport gandum yang selamat dalam...

JPA tubuh jawatankuasa kaji sistem kerja 4 hari seminggu

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menubuhkan pasukan mengkaji sistem bekerja empat hari seminggu di negara ini.Ketua Pengarah JPA, Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah, berkata kajian...

Harga siling ayam RM9.40 sekilo mulai 1 Julai-Ronald Kiandee

Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini mengambil keputusan untuk tidak mengapungkan harga ayam sebaliknya meneruskan subsidi dan menetapkan harga siling runcit ayam standard pada RM9.40...

Analisa Teknikal GbpJpy 29 Jun 2022

GbpJpy di TimeFrame Daily ( D1 ).• Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend.• Ketika ini harga masih gagal untuk break dan close...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here