26.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

COVID 19: MALAYSIA DALAM KEADAAN BAHAYA

Date:

Share:

Malaysia sedang melalui detik masa yang sukar dengan Covid-19. Usaha negara untuk mengekang penularan pandemik ini dikaburkan oleh ketidakstabilan politik dan perubahan kesetiaan, dengan pelbagai drama politik baik dari pihak kerajaan atau pun pembangkang.


Keyakinan masyarakat adalah sangat penting bagi mana-mana kerajaan, tetapi keyakinan tersebut semakin terhakis di Malaysia. Bulan lalu, dua daripada hashtag Twitter paling popular yang popular ialah #KerajaanPembunuh (#MurderousGovernment) dan #BenderaPutih (#WhiteFlag). Yang pertama mulai menjadi trending ketika statistik menunjukkan bahawa ada tiga kali bunuh diri sehari pada tahun 2021. Cara pengendalian pandemik COVID 19 yang teruk oleh kerajaan telah dipersalahkan atas statistik tragis ini.

Hashtag kedua kemudian lebih menyentuh hati masyarakat, dengan ramai rakyat Malaysia yang mengambil langkah untuk tampil membantu sesama rakyat. Media sosial dipenuhi dengan gambaran menyedihkan mengenai deretan rumah yang mengibarkan bendera putih, dan terdapat banyak kempen oleh rakyat akar umbi untuk mengumpul dan menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.


Kedua-dua hashtag ini hanyalah manifestasi terbaru dari krisis keyakinan yang berpanjangan terhadap kemampuan kerajaan Malaysia. Terdapat beberapa alasan untuk terus merosotnya keyakinan dan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan sejak gabungan tersebut memegang kuasa pada bulan Mac 2020. Pertama, penularan wabak berpanjangan yang telah memberi tekanan kepada rakyat Malaysia, dengan ramai orang telah jatuh ke dalam kancah kemiskinan kerana mereka dibebani oleh hutang dan komitmen kewangan tetapi tidak dapat keluar bekerja dan berusaha memenuhi keperluan mereka.

Seorang pekerja ‘carwash’ yang kehilangan pekerjaannya semasa ‘lockdown’ menggantung bendera putih di luar kediamannya untuk meminta pertolongan orang awam di Kuala Lumpur pada 5 Julai. Foto: Reuters

Kedua, sikap ‘double standard’ dalam menguatkuasakan penjarakan sosial yang telah memperlihatkan perbezaan layanan antara pemimpin politik,orang kenamaan dan selebriti berbanding rakyat marhaen. Terdapat banyak kes yang diviralkan di media sosial dimana majoritti rakyat berkumpul semasa ‘lockdown’ mendedahkan kes menteri, timbalan menteri dan ahli parlimen melanggar SOP tanpa diambil tindakan sewajarnya atau denda yang tidak setimpal sebaliknya, rakyat marhaen sering didenda dengan sejumlah besar kompaun hanya kerana kesalahan kecil.

Ketiga, kerajaan juga dilihat sebagai telah terus bermain politik dalam setiap tindakan meskipun disaat berhadapan dengan wabak, dan dengan demikian rakyat mula percaya dakwaan pembangkang yang tersebar luas bahawa pengisytiharan darurat pada bulan Januari dan juga penggantungan parlimen, hanyalah muslihat politik bagi kerajaan untuk kekal berkuasa.

Tetapi disebali itu juga ada alasan struktural yang lebih mendalam untuk menghakis kepercayaan rakyat ini: terutama,dengan kurangnya strategi dan perancangan yang konsisten atau koheren oleh kerajaan untuk menghadapi gelombang penularan wabak COVID ini. Sebagai contoh, kerajaan telah melaksanakan “total lockdown” mulai 1 Jun, tetapi membenarkan banyak sektor dan syarikat untuk terus beroperasi. Lockdown itu secara nominal dilihat rakyat telah dilaksanakan secara selektif: industri runcit dan perkhidmatan terpaksa ditutup, tetapi industri pembuatan dan pengeluaran dibenarkan beroperasi. Peraturan tidak konsisten yang sangat ketara ini telah menimbulkan kekeliruan dan ketidakpercayaan di kalangan rakyat Malaysia.

Seorang anggota tentera berjaga di luar kawasan perumahan berkepadatan tinggi yang diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Yang Diperketatkan (PKPD), di Bukit Jalil, di pinggir Kuala Lumpur, Malaysia, pada 11 Julai. Foto: AP

Lockdown juga dilihat sangat mengelirukan kerana ia dibuat setelah peringatan tegas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, akhir tahun lalu, bahawa ekonomi Malaysia tidak akan dapat menghadapi satu lagi total lockdown. Lebih teruk lagi, lockdown juga seperti tidak berkesan dan tidak banyak mempengaruhi statistik kes, yang terus berada di atas paras 5000 kes setiap hari.

Semua ini telah menyebabkan persepsi yang semakin negatif di kalangan rakyat Malaysia, terutama mereka yang paling terkesan dengan penularan wabak ini.Mereka beranggapan bahawa pkerajaan telah bersikap hipokrit, tidak bersimpati dan tidak mengetahui keadaan sebenar di lapangan. Sebagai contoh dalam pantomim politik yang sangat pekak, kempen di media sosial memaparkan menteri kerajaan makan mi segera untuk menunjukkan solidariti kepada rakyat, tetapi belatarbelakangkan ketika sedang duduk bersantai di rumah mewah mereka.

Walaupun berat, cabaran ini pastinya akan dapat diatasi. Pertama, semua pihak berkepentingan mesti bersatu di belakang barisan hadapan petugas penjagaan kesihatan untuk mengurangkan lonjakan kes yang mengancam untuk membanjiri sistem kesihatan di negara ini. Ini akan melibatkan beberapa tindakan yang praktikal.


Sokongan kewangan segera harus disalurkan ke hospital awam untuk memberikan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang diperlukan, terutama di unit rawatan rapi dan kecemasan dan juga jabatan forensik yang menguruskan mayat. Perlu ada penyertaan aktif masyarakat dalam program vaksinasi.Bekalan vaksin dijangka meningkat bermula dari bulan Julai. Pengukuhan infrastruktur kesihatan awam juga perlu dibuat secara dramatik: khususnya, strategi pengujian dan pengesanan yang koheren.

Kedua, tindak balas kesihatan mesti disertai dengan tindak balas sosial. Dari segi praktikal, ini bermaksud lebih banyak bantuan kerajaan diberikan secara langsung kepada golongan miskin dan juga kepada golongan menengah yang semakin terjejas. Bantuan ini mestilah bersifat tambahan (berbanding dengan hanya membenarkan rakyat membuat pengeluaran wang mereka sendiri dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) dan dibuat dengan cara (yang akan membolehkan golongan menengah juga mendapat faedah sambil menjaga maruah penerima dan mengurangkan kos pentadbiran).
Memandangkan kadar faedah berada pada tahap terendah bersejarah, kerajaan harus meminjam jika perlu dan menaikkan siling produk domestik kepada hutang kasar jika diperlukan.

Akhirnya, tindak balas kesihatan dan sosial mesti disertakan dengan tindak balas politik. Dalam hal ini, adalah dicadangkan tiga prinsip panduan. Pertama, ketepikan perbezaan fahaman politik,semua pihak samaada kerajaan atau pembangkang wajar duduk bersama membincangkan dan kemudian melaksanakan dasar yang menguntungkan seluruh rakyat Malaysia.


Kedua, ahli politik mesti menerima bahawa mereka bukan profesional dalam bidang tertentu, dan oleh itu mereka harus memberi hak kepada pakar mengenai kesihatan, ekonomi, pentadbiran awam dan pengurusan bencana melaksanakan tugas preofesional mereka tanpa gangguan ahli politik yang mewujudkan kekeliruan dan arahan yang berbeza.

Ketiga, ahli politik mesti menunjukkan kepemimpinan melalui teladan, dan mematuhi peraturan ketika pandemik COVID19 ini sama seperti rakyat biasa. Untuk kepentingan diri mereka sendiri juga,adalah lebih baik mereka tampil dengan merendah diri terutama diwaktu sukar begini kerana pengundi tidak lupa dan mereka akan menghukum ahli politik yang tidak berperikemanusiaan pada pilihan raya.


Malaysia ketika ini berada dalam keadaan mudah terbakar,bila-bila masa saja kita boleh menjadi negara gagal jika tiada tindakan diambil. Namun, solidariti yang ditunjukkan oleh rakyat biasa dalam mendukung antara satu sama lain dapat dilihat, seperti yang ditunjukkan oleh hashtag #KitaJagaKita (#WeTakeCareOfEachOther). Hashtag terakhir ini lebih daripada sekadar trend media sosial; ia adalah ungkapan keberanian, solidariti dan sifat berdikari yang indah. Malangnya, ada banyak perkara yang tidak dapat dilakukan oleh rakyat Malaysia yang kini telah keletihan dan semakin putus harapan.Mereka memerlukan kerajaan untuk melakukan apa yang sepatutnya dilakukan sebagai sebuah kerajaan.Dan mereka perlukannya, sekarang !!!

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

PM Belanda,Mark Rutte seru warga barat terima hakikat akan jatuh miskin akibat hyperinflasi

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte pada hari Rabu berkata terdapat "had untuk apa yang kerajaan boleh lakukan" untuk membantu orang ramai di tengah-tengah keadaan...

Bekalan ayam di Singapura mula terjejas selepas keputusan larangan eksport ayam dikuatkuasakan di Malaysia

Menurut agensi berita Singapura,MEDIACORP sesetengah gerai dan premis perniagaan beraskan ayam mungkin 'tutup kedai buat sementara waktu' ekoran larangan eksport ayam oleh Malaysia.Harga ayam...

Genting Malaysia rugi RM126.53 juta suku pertama tahun ini

Kerugian bersih Genting Malaysia Bhd bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2022 berkurangan kepada RM126.53 juta berbanding RM483.59 juta setahun lalu.Pendapatan diraih melonjak hampir...

Malaysia hentikan eksport ayam mulai 1 Jun 2022

Pemberhentian eksport 3.6 juta ayam sebulan bermula 1 Jun ini adalah antara lima pendekatan segera jangka pendek diumumkan kerajaan hari ini, dalam usaha mengatasi...

MALAYSIA TRADERS FAIR AWARD 2022

Malaysia Traders Fair 2022 dibawakan khas oleh FINEXPO dijadualkan bermula pada 10 September 2022 di InterContinental Kuala Lumpur.FINEXPO ialah syarikat pengendali acara...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here