33.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Polis Hong Kong berkas peserta Himpunan Memperingati Pembunuhan Beramai-Ramai Tiananmen 1989

Date:

Share:

Pihak berkuasa Hong Kong pada hari Sabtu (4 Jun) menahan orang ramai ketika mereka cuba menghentikan sebarang percubaan untuk mengadakan acara memperingati ulang tahun ke-33 tindakan keganasan Tiananmen, ketika China berusaha untuk menghapuskan sejarah kejadian peristiwa berdarah itu.

Perbincangan tentang kejadian pada 4 Jun 1989, apabila China mengerahkan tentera dan kereta kebal menggempur ke atas penunjuk perasaan aman, semuanya dilarang di tanah besar China.

Hong Kong selaku wilayah separa autonomi telah menjadi satu-satunya tempat di China di mana himpunan peringatan berskala besar masih diterima – sehingga dua tahun lalu apabila Beijing mengenakan undang-undang keselamatan negara untuk menghapuskan perbezaan pendapat selepas protes besar-besaran pro-demokrasi pada 2019.

Wartawan AFP telah menyaksikan sekurang-kurangnya setengah dozen orang dibawa lari oleh polis pada hari Sabtu, majoritinya pada waktu petang, termasuk aktivis Yu Wai-Pan dari parti Liga Demokrat Sosial (LSD).

LSD berkata Yu kemudian dibebaskan tanpa pertuduhan, manakala rakannya separtinya Lau Shan-Ching ditahan kerana memakai baju dengan potret mendiang aktivis demokrasi China, Li Wang Yang dengan topeng bertulis “berkabung pada 4 Jun”.

Polis mengesahkan bahawa seorang lelaki berusia 80 tahun telah ditahan kerana menghalang pegawai penguatkuasa pada awal hari, tetapi masih belum mengesahkan jumlah tangkapan yang dibuat selepas tengah malam.

Mereka juga menutup sebahagian besar Taman Victoria, yang pernah menjadi tapak perhimpunan menyalakan lilin setiap tahun.

Taman dan daerah membeli-belah Causeway Bay yang terletak bersebelahan dikawal ketat pada hari Sabtu, dengan orang ramai disasarkan untuk carian rambang.

Yu dan dua ahli LSD yang lain, semuanya memakai topeng putih dengan salib hitam di mulut, datang ke Causeway Bay pada waktu petang dan berdiri dengan senyap di jalan.

Dalam masa 30 saat, polis telah membawa mereka pergi.

Mereka dibebaskan tetapi ketika mereka menghampiri Victoria Park mereka dihalang dan Yu telah dibawa pergi.

“Selama 33 tahun ia sentiasa aman, tetapi hari ini ia seperti (polis) berdepan musuh besar,” kata Chan Po-ying, ketua LSD.

“Cahaya lilin tidak akan padam; hati manusia akan hidup.”

Melalui megafon, polis berkata untuk mematikannya, memberi amaran kepada orang ramai bahawa mereka berisiko melanggar undang-undang mengenai perhimpunan tanpa kebenaran.

Apabila ditanya mengapa itu akan menjadi jenayah, seorang pegawai memberitahu AFP dia akan “serahkan kepada rakan sekerja saya untuk menjelaskan dalam sidang akhbar”.

“HONG KONG TELAH MATI”


Berhampiran dengan taman pada waktu petang, berpuluh-puluh orang yang berkumpul berselerak menghidupkan lampu telefon mereka sebagai simbolik.

Terdahulu, polis juga memberitahu orang ramai yang menyalakan lilin LED untuk berhenti.

Polis menggeledah seorang lelaki selama lebih 20 minit dan kemudian menyuruhnya pergi.

“Mereka juga takut kepada orang tua seperti saya, saya berumur lebih daripada 60 tahun,” kata lelaki yang bernama Chan itu. “Hong Kong sudah mati.”

Yang lain dihalang dan dicari sekiranya membawa bunga, berpakaian hitam dan dalam satu kejadian, membawa kotak tangki mainan.

Sesetengah orang meninggalkan lilin di pondok telefon atau di sudut jalan, atau mengedarkan pelekat kecil dengan lilin dilukis padanya.

“Kami tidak boleh membuat acara peringatan besar, tetapi masih ada cara kecil … untuk memberitahu semua orang bahawa mereka tidak bersendirian,” kata seorang wanita muda kepada AFP.- CNA

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Harga ayam kembali turun di beberapa tempat

Bermulanya tarikh penguatkuasaan harga siling ayam kepada RM9.40 sekilo berbanding harga siling lama RM8.90 sekilo hari ini,1 Julai 2022,peniaga di beberapa negeri dan daerah...

PM Thai harap kebanjiran pelancong dari Malaysia bantu memulihkan kejatuhan matawang Baht

Baht Thailand yang lemah adalah baik untuk eksport manakala kedudukan fiskal dan kewangan kekal kukuh, kata Perdana Menteri Thai.Kelemahan Baht, bagaimanapun, memberi kesan negatif...

Jokowi tiba di Moscow bertemu Putin bagi merayu Rusia memberi laluan eksport gandum yang selamat

Presiden Indonesia Joko Widodo bersama rombongannya tiba di Moscow bagi merayu Vladmir Putin,Presiden Rusia memberi jaminan untuk laluan perdagangan eksport gandum yang selamat dalam...

JPA tubuh jawatankuasa kaji sistem kerja 4 hari seminggu

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menubuhkan pasukan mengkaji sistem bekerja empat hari seminggu di negara ini.Ketua Pengarah JPA, Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah, berkata kajian...

Harga siling ayam RM9.40 sekilo mulai 1 Julai-Ronald Kiandee

Mesyuarat Jemaah Menteri hari ini mengambil keputusan untuk tidak mengapungkan harga ayam sebaliknya meneruskan subsidi dan menetapkan harga siling runcit ayam standard pada RM9.40...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here